Aktuellt

Rapphönan Skåne medverkade i Naturmorgon 13 juli

Rapphönan Skåne - som också kallar sig för Gladorna - medverkade i Naturmorgon lördagen den 13 juli, då programmet belyste den positiva utvecklingen för fågelarter glada. Lyssna tillinslaget här

Rapphönan Urika Tollgren Årets Silvertärna 2018

BirdLife Sveriges utmärkelse Årets Silvertärna 2018, som delades ut på Falsterbo Bird Show, gick till Ulrika Tollgren från Nordöstra Skånes Fågelklubb. Utmärkelsen delas årligen ut till en kvinnlig skådare och inspiratör. Ur motiveringen:  ”Med sin generositet och kunskap är hon ett föredöme för alla andra skådare”. Ulrika är förstås Rapphöna!
En intervju med Ulrika finns i nr 5 2018 av BirdLife Sveriges tidskrift Vår Fågelvärld

Pristagaren i mitten. Längst till höger BirdLife Sveriges ordförande (och Rapphöna) Lotta Berg.

Rapphönan med på Falsterbo Bird Show 2019

2019 deltar Rapphönan åter i Falsterbo Bird Show! Denna Sveriges största fågelskådarmässa hålls för tionde året i rad, 30 augusti - 1 september, i fågelmetropolen Falsterbo. Rapphönan har deltagit med en egen monter och fågelguidningar ända sedan starten 2010.

Christel Stenberg och Monica Pedersen från Rapphönan Skåne ansvarade för Rapphönans monter 2018 och dem möter du i år igen!

Vill du inventera?

Projektet Svensk Fågeltaxering vill ha fler kvinnliga inventerare! Är du kunnig i att artbestämma fåglar i fält, hör av dig till Åke Lindström eller Martin Green på Lunds universitet. Läs också mer här

Många tjejer som skådar har Rapphönans dekal på tubstativet! Vår logotyp ritades av Isabelle Scharin.

2019 fyller Rapphönan 10 år!

Det var tänkt att i all enkelhet bli ett litet nätverk för tjejer som redan skådade aktivt... men bildandet av Rapphönan 28 februari 2009 fick stor medial uppmärksamhet och allt fler tjejer hörde av sig som ville börja skåda fågel och komma med i nätverket. Därefter har det rullat på, och Rapphönan är idag den kanske viktigaste inkörsporten till fågelskådningen och fågelföreningarna för många fågelintresserade tjejer. 

Jubileumsåret 2019 firar vi med flera aktiviteter: jubileumsmiddag 28 februari i Stockholm, nationell träff 9-11 augusti på Öland och firande i samband med Falsterbo Bird Show 30 augusti - 1 september. 
Referat från jubileumsträffen (pdf)

Tre av Rapphönans grundare, Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång Lindqvist och Lotten Sjölander vid jubileumsmiddagen 28 feruari i Stockholm. Till vänster BirdLife Sveriges ordförande Lotta Berg som deltog i festligheten.