Aktuellt

Pristagaren i mitten. Längst till höger BirdLife Sveriges ordförande (och Rapphöna) Lotta Berg.

Rapphönan Urika Tollgren Årets Silvertärna 2018

BirdLife Sveriges utmärkelse Årets Silvertärna 2018, som delades ut på Falsterbo Bird Show, gick till Ulrika Tollgren från Nordöstra Skånes Fågelklubb. Utmärkelsen delas årligen ut till en kvinnlig skådare och inspiratör. Ur motiveringen:  ”Med sin generositet och kunskap är hon ett föredöme för alla andra skådare”. Ulrika är förstås Rapphöna!

En intervju med Ulrika finns i nr 5 2018 av BirdLife Sveriges tidskrift Vår Fågelvärld

Vill du inventera?

Projektet Svensk Fågeltaxering vill ha fler kvinnliga inventerare! Är du kunnig i att artbestämma fåglar i fält, hör av dig till Åke Lindström eller Martin Green på Lunds universitet. Läs också mer här

Lyckat deltagande på Falsterbo Bird Show 2018

2018 deltog Rapphönan åter i Falsterbo Bird Show! Denna Sveriges största fågelskådarmässa hölls för nionde året i rad, i månadsskiftet augusti-september i fågelmetropolen Falsterbo. Rapphönan har deltagit med en egen monter och fågelguidningar ända sedan starten 2010.

Christel Stenberg och Monica Pedersen från Rapphönan Skåne ansvarade för Rapphönans monter!
Många tjejer som skådar har Rapphönans dekal på tubstativet! Vår logotyp ritades av Isabelle Scharin.

2019 fyller Rapphönan 10 år!

Det var tänkt att i all enkelhet bli ett litet nätverk för tjejer som redan skådade aktivt... men bildandet av Rapphönan 28 februari 2009 fick stor medial uppmärksamhet och allt fler tjejer hörde av sig som ville börja skåda fågel och komma med i nätverket. Därefter har det rullat på, och Rapphönan är idag den kanske viktigaste inkörsporten till fågelskådningen och fågelföreningarna för många fågelintresserade tjejer. 

Jubileumsåret 2019 firar vi med flera aktiviteter: jubileumsmiddag 28 februari i Stockholm, nationell jubileumsträff 9-11 augusti på Öland och firande i samband med Falsterbo Bird Show 30 augusti - 1 september.